T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Ahmet Nuri Özsoy İlkokulu

REHBERLİK PANOMUZ OTOKONTROL (ÖZDENETİM)

İnsanın hedefini gerçekleştirip başarıya ulaşmasında bir çok faktör var. En önemlisi, olmazsa olmazı Otokontrol (özdenetim, disiplin) dir.

Oto kontrol nedir? Oto kontrolün üç önemli öğesi var: Odaklanma (bir işe yoğunlaşıp, disiplinli bir şekilde çalışmak), Odak dışındakileri engelleme (engelleyici kontrol) Bilişsel esneklik (odak noktasını kontrollü olarak ve istendiği zaman değiştirebilmek).

Otokontrol (özdenetim) nasıl kazanılır? -Olumlu duygular beslemeliyiz; ‘Başarılı bir öğrenciyim’, ‘yanlışlarım, doğru bilgiyi kazanabilmek için bir fırsattır’, ‘zamanımı planlayabiliyorum’, vb. olumlu düşünmek çözüm içeren cümleler kurmak önemli. -Doğru ile yanlışı ayırt edebilmeliyiz; erken yaşlarda kazanılan bir beceridir. Burada kişinin kendine dürüst olması gereklidir. İstenmeyen sonuçlardan başkalarını sorumlu tutmamalıyız. Yaptığımız davranışların sonuçlarını almalıyız. -Çözüm yolu bulmalı ve uygulamalıyız; var olan engeli tespit ettikten sonra çözüm yolu bulmalı ,karar vermeli ve harekete geçip uygulamalıyız. 

OTOKONTROL (ÖZDENETİM)

-Stresimizi kontrol altına almalıyız; bu bizi stres altında yanlış kararlar vermekten korur. Olumlu stres düzeyi otokontrolümüzü de olumlu yönde etkiler. Varolan zorlukları kabul etmek steresimizi kontrol

-Planlı olmalıyız; iyi bir planlama netlik kazandırdığı ve sınırları çizdiği için otokontrolümüzü sağlamız daha kolay olacaktır.

12-02-2024 ; hedefimize odaklanırsak ayrıntıları ve engelleri görmemiz değiştirmemiz kolaylaşır . Ünutmayın yaşamınızın kontrolü sizin elinizde . 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.02.2024 - Güncelleme: 12.02.2024 09:44 - Görüntülenme: 24
  Beğen | 0  kişi beğendi